February 11, 2007

El Semàfor Racista

En Miquel és un noiet d’un poble perdut. Per la zona el coneixen com el noi dels semàfors. I no és casualitat. Des de que era un marrec, quan els seus amics estaven jugant a pilota, ell s’ajeia i contemplava, gairebé sense aclocar els ulls, el vaivé de llums d’aquestes caixetes que fan que els cotxes avancin o parin. Cronometrava l’estona que estaven en cada color, contava els cotxes que passaven, comprovava la sincronització dels semàfors d’una mateixa recta... Quan els pares anaven a un lloc o a un altre, sempre els avisava del camí per on s’haurien d’aturar menys. A mesura que va anar observant més i més casos i obtenint més i més dades, va anar entenent les lleis que regulaven l’entramat circulatori.

Un dia però, quan estava lluny de casa, de viatge a Israel amb la família, va anar a parar davant d’un semàfor que, per primera vegada des de feia molt de temps, no entenia. Va demanar als pares de parar-se al costat de la carretera i els pares s’hi varen negar. Però tant va insistir en Miquel, que al final varen cedir, pensant que així podrien aprofitar per a menjar els entrepans. Era un encreuament de dues carreteres. El de la carretera per on passaven estava verd dos minuts, set segons en vermell, dos minuts en verd... Això volia dir que l’altre semàfor, el de l’altra carretera, estava dos minuts en vermell, set segons en verd, dos minuts en vermell, ... No ho entenia de cap de les maneres. Allò contradeia la lògica de tot el que havia vist fins el moment, ja que les dues carreteres estaven igual de transitades.

Finalment, va decidir parar a un home i li va preguntar quina era la causa. L’home, sorprès per l’observació del jove, li va contestar: "La diferència d’aquest semàfor amb la majoria, és que aquest no ens estima igual a tots". En aquest punt, en Miquel no entenia res. Els semàfors estimen? I si ho fan... ho fan més a uns que altres? Però va deixar continuar l’home. "Aquesta carretera la fan servir bàsicament els palestins; i aquesta altra els colons. Com que el semàfor estima més als colons, prefereix que ells gairebé no s’hagin d’esperar i que, per tant, nosaltres haguem de fer llargues cues". En Miquel, que no faltava mai al col·legi, el va replicar dient: "A classe ens han explicat el que és discriminació, i em sembla que aquest n’és un cas! Aquest és un semàfor racista!!!" Després d’això en Miquel i la família van seguir amb el viatge. Des d’aleshores ja no pot dir que li agraden tots els semàfors. Ara li agraden tots menys un.

* El nom no li he donat jo, està força extès. Va ser, com no, la Marta qui me'n va parlar i qui me'l va ensenyar. De fet no n'és un sinó en són molts de semàfors que discriminen exageradament depenent de qui usi cada carretera.

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

l'Eto acaba de fer comentaris de semàfor vermell... d'entrada no dóna la sensació que promoguin l'avançament cap a un Barça millor... Li agrada ser sincer, això comporta ser polèmic,segons com ho facis, sobretot en el seu cas. Fes-hi un cop d'ull!

12:15 PM, February 14, 2007

 
Blogger Aniol said...

Bones nano! Sí, ja les vaig llegir... Més que sincer, d'això jo en dic sinceritat + treure tot el que portes a dintre. Amb això vull dir que qui calla també és sincer. La veritat és que se li'n va anar la castanya... Un sap que quan fa aquestes declaracions fa mal. En fi. Una abraçada!!!

10:26 PM, February 16, 2007

 
Blogger Pere Saguer said...

Ep! Ja m'ha arribat! ostres, des del dia 18 de Febrer fins un dia d'aquesta setmana! Segur que la van portar amb camell. :)

Vinga, gràcies! :)

11:21 AM, March 03, 2007

 
Blogger Aniol said...

Ja, ja, ja! Bé, me n'alegro que hagi arribat la postal :)

Una abraçada!

4:51 PM, March 06, 2007

 

Post a Comment

<< Home